Αφρικάνικος Χορός

Wednesday  24 April  2019  9:00 PM    Wednesday  24 April  2019 10:30 PM
Save Saved
Last update 25/04/2019
  6408

Recurring event

Αφρικάνικος Χορός
From 02 Apr 2019 to 02 Apr 2019
Go to the event

Μαθήματα Αφρικάνικου Χορού με την ομάδα Yeelen
Κάθε Δευτέρα 19.15-20.45 & 21.00-22.30, Τετάρτη 21.00-22.30 και Σάββατο 12.30-14.00 με την Σίσσυ Πιντέλα
Κάθε Τρίτη 20.30-22.00 με την Χριστίνα Χατζηπαντελή
Κάθε Πέμπτη 20.30-22.00 με την Χάρις Κοκκίνη
Live κρουστά με τον Stefano Attanasio, τον Ndioba Ngom και την ομάδα Yeelen
Ποιοι είμαστε:
Χάρις Κοκκίνη
Κάποτε παρατήρησε ότι ο χορός και η μουσική (με κάποιο παράξενο και μαγικό τρόπο) ομορφαίνουν την ημέρα της και από τότε δε σταμάτησε να χορεύει και να παίζει μουσική. Η γνωριμία της με τον Αφρικάνικο χορό ήταν το 2001 ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα κλασσικού χορού, σύγχρονου, Barre a Terre, Barre Astie, Jazz, Tango και Ελληνικών Παραδοσιακών χορών.
Η αγάπη της για την Αφρικάνικη κουλτούρα την ταξίδεψε το 2009 στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής όπου παρακολούθησε σεμινάρια χορού με τον Ibrahim Doumbia και με ντόπιους δασκάλους, καθώς και σεμινάρια κρουστών με τον Μare Sanogo.
Έχει παρακολούθησει σεμινάρια Αφρικάνικου χορού από τη Δυτική Αφρική με δασκάλους, όπως οι Norma Claire, Moise Kourouma, Assetou Coulibaly, Gerard Diby, Reggae Ouatara, Awa Kouyate, Yelly Thioune, Alseny Bangoura, Bifalo Couyate, Fanta Camara, Fanta Dembele, Mamadou Dian Camara στην Ελλάδα και στην Ιταλία (Mama Africa Festival) .
Διδάσκει αφρικάνικο χορό από το 2011, μετά από εκπαίδευση από την Άννα Καραμήτσου που ήταν και η πρώτη της δασκάλα. Συμμετείχε στην ομάδα Αφρικάνικου χορού και κρoυστών Seli Kanou από τη δημιουργία της το 2004 έως και το 2015.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια Αφρικάνικων κρουστών με Έλληνες και Αφρικάνους δάσκαλους όπως Mare Sanogo, Sidiki Camara, Fatoma Dembele, Μ'bar N'diaye,Dauda Diabate, Kalifa Kone, Harouna Dembele, Αντώνη Παπαδόπουλο.
Από το 2017 μελετάει Αφρικάνικη άρπα Κamelen N'goni με τη Σίσσυ Πιντέλα και Αφρικάνικα κρουστά (dunun) με τον Stefano Attanasio.
Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας Αφρικάνικου χορού και μουσικής Yeelen μαζί με τη Σίσσυ Πιντέλα, τη Χριστίνα Χατζηπαντελή και το Stefano Attanasio.
Για το μάθημα:
Μαθήματα βασισμένα σε παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής Αφρικής με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ξεκινάμε με ζέσταμα με σκοπό την προθέρμανση των βασικών ομάδων μυών και την κινητοποίηση των αρθρώσεων για την προετοιμασία του σώματος για την κίνηση. Εξερευνούμε τη σχέση μας με το έδαφος, συγκεντρωνόμαστε και συνδεόμαστε με το σώμα μας. Στη συνέχεια ακολουθούν εισαγωγικές κινήσεις εμπνευσμένες από παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής Αφρικής. Στόχος εκτός από το ζέσταμα είναι η εισαγωγή στη βασική κινησιολογία του Αφρικάνικου χορού καθώς και η εισαγωγή στη μουσική και τους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής. Παραδίδεται χορογραφία βασισμένη στους χορούς της Δυτικής Αφρικής, σε αργό τέμπο στην αρχή ενώ βαθμιαία το τέμπο και η διάθεση ανεβαίνει!! Τελειώνουμε με διατάσεις και χαλαρωτικές ασκήσεις αποθεραπείας.
* * *
Χριστίνα Χατζηπαντελή
Η Χριστίνα ήρθε σε επαφή με το χορό και το θέατρο όταν ήταν μικρό κοριτσάκι, ξεκινώντας με κλασικό μπαλέτο, ρυθμική, ενόργανη και σύγχρονο χορό, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες στο σχολείο και σε άλλους πολιτιστικούς συλλόγους. Παρά τη διαφορετική πορεία της στις θετικές επιστήμες ο χορός και το θέατρο τη συντρόφευαν πάντα μέχρι και σήμερα προς ολοκλήρωση της ύπαρξής της. Γνώρισε τον Αφρικάνικο χορό το 2002 από την πρώτη της δασκάλα Άννα Καραμήτσου και εντάχθηκε στην ομάδα της Seli Kanou από τη δημιουργία της μέχρι και το 2015. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφρικάνικου χορού και κρουστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από πολλούς Αφρικανούς δασκάλους όπως Norma Claire, Awa Kouyate, Yama Wade, Assetou Coulibaly, Fanta Camara, Aminata Toure, Gerard Diby, Yelly Thioune, Bifalo Kouyate, Mamadou Dian Camara, Merlin Nyakam, Mare Sanogo, Mbar Ndiaye, Harouna Dembele, Kalifa Kone, Fatoma Dembele, Sidiki Camara, Lat Cisse, Daouda Diabate από τις χώρες Μάλι, Γουινέα, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού και Καμερούν, αλλά και άλλους σπεσιαλίστες του είδους όπως Manu Sissoko και Simona Brunelli. Τα τελευταία τρία χρόνια μελετάει αφρικάνικα κρουστά δίπλα στον Stefano Fratini Attanasio και παίζει μαζί του στα μαθήματα χορού. Το 2017 δημιούργησαν με τη Σίσσυ Πιντέλα, τη Χάρις Κοκκίνη και το Stefano Fratini Attanasio την ομάδα Αφρικάνικου χορού και μουσικής Yeelen.
Για το μάθημα:
Στόχος των μαθημάτων σε πρώτο επίπεδο είναι η χαλάρωση του νου και του σώματος από τα βάρη της καθημερινότητας. Σύμμαχός μας σε αυτό στέκεται η αποδοχή της μοναδικότητας του σώματος μας, η μουσική και ιδιαίτερα το άκουσμα των αφρικάνικων κρουστών. Ο μαθητής-χορευτής γυμνάζεται, αποκτά μουσικότητα στο σώμα του, έρχεται σε επαφή με το έδαφος με τα γυμνά του πέλματα και ξυπνά όλα τα σημεία του σώματός του.
Στο μάθημα του Αφρικάνικου χορού, που γίνεται συνοδεία ζωντανής μουσικής , διδάσκονται χορογραφίες βγαλμένες από την παράδοση ενώ δίνεται χώρος στην ανάπτυξη της σχέσης της κίνησης με το τραγούδισμα των αφρικάνικων κρουστών.
* * *
Σίσσυ Πιντέλα
Η Σίσσυ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Είναι απόφοιτος Μουσικολογίας-Μουσικοπαιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2012), πτυχιούχος αρμονίας (2004), αντίστιξης (2006) και φούγκας (2008), πτυχιούχος δίσκαλου αρμονίου (1999) και έχει σπουδάσει πιάνο (τάξη πτυχίου).
Με τον χορό άρχισε να ασχολείται σε μικρή ηλικία σπουδάζοντας μπαλέτο (ρωσικό σύστημα 1990-2006), σύγχρονο (2000-2007, τεχνικές Limon και Release) καθώς και μπαρόκ. Το 2009 άρχισε να ασχολείται με την μουσική και το χορό της Δυτικής Αφρικής μελετώντας παραδοσιακό αφρικάνικο χορό, αφροσύγχρονο χορό, αφρικάνικα κρουστά (djembe-dudun) και αφρικάνικη άρπα (kamale n'goni). Από το 2010 έως το 2015 ήταν μέλος της ομάδας αφρικάνικου χορού και κρουστών «Seli Kanou» της Άννας Καραμήτσου που ήταν και η πρώτη της δασκάλα.
'Εχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί πολυάριθμα μαθήματα και σεμινάρια σε Αφρική, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα με σημαντικούς δασκάλους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Norma Claire, Maré Sanogo, Abou Diarra, Awa Kouyate, Assetou Coulibaly, Fanta Camara, Gerard Diby, Alseny Bangoura, Mamadama Camara, Bebey Youla, Simona Brunelli, Katina Genero, Manu Sissoko.
Παράλληλα έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες παραστάσεις θεατρικές/μουσικοθεατρικές/χορευτικές/αφήγηση παραμυθιών καθώς και σε συναυλίες ως χορεύτρια, μουσικός (κρουστά/άρπα αφρικάνικη) και γενικά ως performer. Είναι μέλος της ομάδας κρουστών του Νίκου Τουλιάτου «Ηχόδραση» από το 2011 και έχει συνυπάρξει στη σκηνή με καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Σταμάτης Κραουνάκης κ.α. Επίσης συνεργάζεται με τον Simone Mongelli από το 2016 και έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Bodyterranean the show» ως body percussion performer.
Διδάσκει Αφρικάνικο χορό και αφρικάνικη άρπα με βάση την παράδοση από το 2011 σε ενήλικες και παιδιά. Από το 2016 συνεργάζεται μόνιμα με τον Stefano Attanasio από την Ιταλία που συνοδεύει με τα κρουστά τα μαθήματα χορού, την Χριστίνα Χατζηπαντελή και την Χάρις Κοκκίνη. Μαζί έχουν ιδρύσει την ομάδα Αφρικάνικου χορού και κρουστών «Yeelen» διοργανώνοντας σεμινάρια και παραστάσεις με σκοπό την διάδοση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης της Δυτικής Αφρικής.
Για το μάθημα:
Ο αφρικάνικος χορός και η μουσική:
Η απόλυτη επικοινωνία και σύνδεση.
Γυμνά πέλματα, γείωση, ευεξία, άνοιγμα του στέρνου, συμβολισμοί, πολυρρυθμίες. Πρωτόγονες αισθήσεις, συχνά ξεχασμένες.
Οι στόχοι του μαθήματος είναι η γνωριμία και η συνειδητοποίηση του σώματός μας, ο έλεγχος της βαρύτητάς μας καθώς και η επαφή μας με το πάτωμα και την ενέργειά του. Μελετάμε κινησιολογία από παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής Αφρικής και πιο συγκεκριμένα από το Μάλι, τη Γουινέα, την Μπουρκίνα Φάσο, την Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού. Ερχόμαστε σε επαφή με τα κρουστά και τους διαφορετικούς ρυθμούς, λειτουργούμε ομαδικά, εκφραζόμαστε, απελευθερωνόμαστε, διασκεδάζουμε, ιδρώνουμε και κυρίως ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε καινούρια συναισθήματα.

music festivals jazz reggae
Nearby hotels and apartments
Yesterday
Κόρακα Μιχαήλ, Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Yesterday
Κόρακα Μιχαήλ, Αθήνα, Αττική, Ελλάδα